Ga naar inhoud
Documentaire over Nederlandse ingenieurs die eind 19e eeuw in Japan gingen werken. Ze werden ingehuurd vanwege het streven Japan te veranderen van een feodale staat in een moderne maatschappij.
Aan het begin van deze documentaire spreekt Willem-Alexander het De Rijke-symposium in Osaka toe over watermanagement. De naam De Rijke is, net als Van Doorn, Escher en Lindo, in Japan beroemd. In de negentiende eeuw kwamen deze Nederlandse ingenieurs naar Japan om de waterwegen te verbeteren, vanwege de slechte infrastructuur en het overstromingsgevaar. Nog steeds worden de in Nederland vergeten mannen in Japan voor hun werk in hoge mate geprezen, met bijvoorbeeld een toneelstuk, een park, ja zelfs een replica van een in Nederland gelegen graf. Regisseur Louis van Gasteren illustreert passages uit Nederlandse brieven naar huis - `je moet wel een filosofische natuur hebben om je niet te ergeren' - met actuele beelden van de genoemde locaties, waar Japanners eerbiedig uitleg geven. Archiefmateriaal wordt gecombineerd met fragmenten uit de Japanse, Nederlands gesproken speelfilm Ver weg, over het persoonlijke leven van de ingenieurs.

Titel: In een Japanse stroomversnelling
Jaar: 2002
Duur : 1 uur, 25 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie, Louis van Gasteren
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still