Aan de hand van portretten van verschil­lende Russen die zijn gefasci­neerd door Ilja Repin wordt een beeld geschetst van een van de belan­grijkste schilders van het negen­tiende-eeuwse Russisch Realisme.
Ilja Repin (1844−1930), de Russische Rembrandt’, is een van Ruslands beroemdste en meest geliefde schilders. Dit jaar was echter voor het eerst in het westen — in het Groninger Museum — een overzicht­sten­toon­stelling te zien van deze verte­gen­wo­ordiger van het sociaal-real­isme, die vooral wordt bejubeld omdat hij als geen ander de Russische ziel in zijn werk weet te vangen. Regis­seur John Appel doorsnijdt beelden van de totstand­koming van de expositie met inter­views die hij in Rusland maakte met bewon­der­aars. Behalve mensen uit de kunst­wereld, spreekt hij een oma en de conciërge van een kerk, waar een door Repin geschilderd icoon van Jezus bezoekers koude rillingen bezorgt. Dit met prachtige muziek omli­jste portret van een meester­schilder laat ook zien hoe de schilderkunst in Rusland onlos­make­lijk deel uitmaakt van de cultuur van de gewone man, die Repin in zijn schilder­ijen eindelijk een gezicht gaf.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Coproducent
Groninger Museum
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
AVRO TV
Distributie
IDTV Docs

Titel: Ilja Repin - Schilder van de Russische ziel
Jaar: 2002
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01