Ga naar inhoud
Still

Ilja Repin - Schilder van de Russische ziel

Regie: John Appel
Aan de hand van portretten van verschillende Russen die zijn gefascineerd door Ilja Repin wordt een beeld geschetst van een van de belangrijkste schilders van het negentiende-eeuwse Russisch Realisme.
Ilja Repin (1844-1930), de 'Russische Rembrandt', is een van Ruslands beroemdste en meest geliefde schilders. Dit jaar was echter voor het eerst in het westen - in het Groninger Museum - een overzichtstentoonstelling te zien van deze vertegenwoordiger van het sociaal-realisme, die vooral wordt bejubeld omdat hij als geen ander de Russische ziel in zijn werk weet te vangen. Regisseur John Appel doorsnijdt beelden van de totstandkoming van de expositie met interviews die hij in Rusland maakte met bewonderaars. Behalve mensen uit de kunstwereld, spreekt hij een oma en de conciërge van een kerk, waar een door Repin geschilderd icoon van Jezus bezoekers koude rillingen bezorgt. Dit met prachtige muziek omlijste portret van een meesterschilder laat ook zien hoe de schilderkunst in Rusland onlosmakelijk deel uitmaakt van de cultuur van de gewone man, die Repin in zijn schilderijen eindelijk een gezicht gaf.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Coproducent
Groninger Museum
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
AVRO TV
Distributie
IDTV Docs
Titel: Ilja Repin - Schilder van de Russische ziel
Jaar: 2002
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002
Jaaroverzicht

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still