Ga naar inhoud
Documentair portret volgt de nog altijd actieve Poolse meesterviolist Ida Haendel (1924) van optreden naar optreden. Tussendoor spreekt ze over liefde, muziek en ouder worden.
De Poolse Ida Haendel (1924) is een meesterviolist van de generatie van Yehudi Menuhin en Isaac Stern. Vanaf het moment dat ze als driejarige de viool van haar oudere zus oppakte en, naar eigen zeggen, direct kon spelen, stond haar leven in het teken van dat instrument. Regisseur Paul Cohen volgt en interviewt Haendel, die nog altijd wereldwijd optreedt. Hij vermengt opnamen van repetities en optredens met archiefbeelden, oude foto's en interviews met betrokkenen, onder wie Haendels vroegere vioollerares. Hij filmt Haendel in haar huis, waar ze alleen woont met haar hondje. Ze spreekt ook over haar privé leven, haar onvoorwaardelijke liefde voor haar vader, haar onbeantwoorde liefde voor dirigent Sergiu Celibidache en over ouder worden. Als haar Stradivarius een slechte toon maakt, vertelt ze de reparateur over haar vrees dat het publiek het aan haar leeftijd zal wijten. `Ik weet dat mensen op fouten zitten te wachten.' Maar ondanks enige rancune tegenover nieuwe, mindere violisten die haar plaats innemen, helpt ze zoeken naar jong talent.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR
Distributie
Rhombus International Inc., Toronto/Canada

Titel: I am the Violin
Jaar: 2004
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still