Documentaire van Pieter-Rim en Maarten de Kroon is een zoektocht naar het veelbesproken Hollands licht, vooral beroemd geworden dankzij de zeventiende eeuwse schilderkunst. Men spreekt erover alsof het bestaat. Is dat ook zo?
Er wordt over gesproken alsof het bestaat, maar nooit is serieus onderzocht of het nu mythe of werkelijkheid betreft. De Nederlandse broers en filmmakers Pieter-Rim en Maarten de Kroon gingen op zoek naar het ont- en bestaan van het veelbesproken `Hollands licht', vooral beroemd geworden dankzij de zeventiende-eeuwse schilderkunst. De makers spraken met vele deskundigen in binnen- en buitenland, waaronder kunstenaars, kunsthistorici, een meteoroloog en een astrofysicus, om de mythe te ontrafelen. Leidraad was de uitspraak van de Duitse kunstenaar Joseph Beuys, die stelde dat het Hollands licht vorige eeuw voorgoed zijn specifieke helderheid verloor door de inpoldering van het 'oog van Holland', het IJsselmeer. Evenveel wetenswaardige feiten als meningen passeren de revue, maar uiteindelijk gaat het in deze film vooral om één, typisch Hollands zintuig: 'Wij hebben alleen dat kijken.'
Credits
Regie
Scenario
Camera
Set geluid
Mixage
Montage
Muziek
Het Paleis van Boem
Productiebedrijf
De Kroon, Wissenraet & Associés
Omroep
AVRO TV
Distributie
Filmmuseum Distributie
Titel: Hollands licht
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 35 minuten
Soort: Lange Documentaire
Editie: NFF 2003
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 35 minuten
Soort: Lange Documentaire
Editie: NFF 2003
Gouden Kalf winnaar
Beste Lange Documentaire (2003)
Pieter-Rim de Kroon
Beste Lange Documentaire (2003)
Maarten de Kroon
Gouden Kalf nominaties
Beste Camera (2003)
Paul van den Bos
NFF Archief
Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.