Documentaire vertelt de geschiedenis van de komst van de eerste Surinaamse voetballers in Nederland, eind jaren vijftig, tot de huidige situatie, waarin een Nederlands elftal zonder voetballers van Surinaamse afkomst praktisch ondenkbaar is.
Toen de eerste Surinaamse voetballers eind jaren vijftig naar Nederland kwamen, begon een moeizame aanpassing. Het lukte de meesten niet om in Nederland door te stoten naar de top. Nu liggen de zaken anders. Een Nederlands elftal zonder voetballers van Surinaamse afkomst is praktisch ondenkbaar. Dat succes is niet vanzelf gekomen. Het Nederlands elftal moest in 1988 eerst met onder andere Frank Rijkaard en Ruud Gullit Europees Kampioen worden om de vooroordelen tegen Surinaamse voetballers weg te nemen. Het Surinaamse legioen vertelt deze geschiedenis met archiefbeelden van amateurvoetbal uit de jaren vijftig, met interviews met voetballers en met beelden van de Suriprofs, een gelegenheidselftal dat elk jaar in Suriname wedstrijden voor het goede doel speelt. Zijn de spelers inmiddels opgegaan in de Nederlandse cultuur? Wat is er nog over van hun band met Suriname?

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Mixage
Productiebedrijf
KvO Films BV
Omroep
HUMAN
Distributie
Three Lines Pictures BV

Titel: Het Surinaamse legioen
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 31 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma, Panorama
Editie: NFF 2004

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still