Hoe je in Nederland tot onafhankelijk, besluitvaardig rechter wordt opgeleid laat Pieter Fleury zien aan de hand van een Leidse juriste van allochtone ouders tijdens de eerste zes maanden van haar rechtersopleiding.
Hoe word je een onafhankelijk, besluitvaardig rechter? Waaruit bestaat die onafhankelijkheid? En wat houdt verantwoordelijkheid in? Hoe komen rechters tot hun oordeel? En wat is eigenlijk het ‘geheim van de raadkamer’? Het antwoord op deze vragen wordt gegeven tijdens de exclusieve, zesjarige RAIO-opleiding (Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding). Na een zeer strenge selectie is de Leidse juriste Ouafae Bahi tot deze opleiding in Zutphen toegelaten. We volgen haar tijdens de eerste zes zware maanden; tijdens haar lessen en tijdens haar stageperiode aan de rechtbank van Zwolle-Lelystad. De nieuwe lichting rechters wordt van harte verwelkomd door hun opleiders, maar ook direct gewaarschuwd: ‘Ik roep jullie op tot twijfel en lef. Als je dat niet kan waarmaken, ga dan weg.’ Zo komt niet alleen de vorming van de hardwerkende Bahi in beeld, maar krijgen ook haar leermeesters, hun omgeving met waarden, normen en gebruiken een gezicht, dat normaal gesproken buiten beeld blijft.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Coproducent
VPRO TV
Productiebedrijf
Selfmade Films
Omroep
VPRO TV
Distributie
Selfmade Films

Titel: Het oordeel
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still