Documentaire brengt de discussie die de nieuwe spiritualiteit, een nieuwe stroming in de klassieke muziek, heeft veroorzaakt uitvoerig in kaart.
De afgelopen twintig jaar is in de klassieke muziek een stroming ontstaan die men 'nieuwe spirituele muziek' noemt. De componist Arvo Pärt uit Estland wordt met zijn oriëntatie op de heldere eenstemmigheid van het Gregoriaans als de grondlegger van deze muzikale beweging beschouwd. Andere componisten die tot de nieuwe spirituelen worden gerekend zijn: de Georgiër Giya Kantsjeli, de Pool Hendryk Görecki, de Britten John Taverner en Gavin Bryars en de Nederlander Joep Franssens. Ze zijn niet alleen commercieel succesvol, hun duidelijke voorkeur voor eenvoud en tonaliteit heeft tevens de muziekwereld verdeeld in uitgesproken voor- en tegenstanders. De documentaire Het derde oor brengt de discussie die de nieuwe spiritualiteit in de klassieke muziek heeft veroorzaakt, uitvoerig in kaart. Een discussie waarbij het hoofd en het hart om voorrang strijden.

Titel: Het derde oor
Jaar: 2000
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2000

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01