Ga naar inhoud
Het prachtige kerkje van Maria-Gewanden is voor trouwe bezoekers een veilige haven, maar de ontkerkelijking laat zich ook in Hoensbroek gelden. De kerkgemeenschap raakt in rep en roer als de sloophamer dreigt.
Door de toenemende ontkerkelijking worden kerkgebouwen gesloten en soms zelfs afgebroken om onwaardige herbestemming te voorkomen. Gaat dat ook gebeuren met het prachtige witte kerkje van Maria-Gewanden in Hoensbroek? Een jaar lang volgde Lieza Röben de kleine kerkgemeenschap die in rep en roer raakt als blijkt dat ook hun vertrouwde ontmoetingsplaats waarschijnlijk verdwijnt. Zodra de vrijwilligers die de kerk onderhouden na het wegblazen van de herfstbladeren en het oppoetsen van het Mariabeeld aan de koffietafel gaan zitten, komen de tongen los. Waarom mag die veel grotere, dus duurdere Sint Jan wel blijven? En zou het niet anders zijn gelopen als de pendelende pastoor zich wat vaker in Maria-Gewanden had laten zien? Het bedreigde kerkje is meer dan een plaats voor de dienst of de communie. Voor menigeen is het gebouw een veilige haven geworden, verbonden met alle vreugde en leed in hun leven. Daar kan de begripvolle maar pragmatische opstelling van de pastoor weinig aan veranderen. Het idee voor deze documentaire werd ontwikkeld tijdens de IDFA-scenarioworkshop 2006.

Credits

Scenario
Camera
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Recht zo die gaat producties
Omroep
L1 televisie
Distributie
Lombardo Films

Titel: Grote genade
Jaar: 2009
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still