Ga naar inhoud
Hoe transparant is de Nederlandse Staat over het gebruik van dodelijk staatsgeweld? Advocaat Liesbeth Zegveld bijt zich erin vast, in dienst van nabestaanden van geëxecuteerde Molukse gijzelnemers.
‘Het begin van een zaak lijkt altijd hopeloos, maar dat is geen argument om er niet aan te beginnen.’ Een documentaire over mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld, die nabestaanden bijstaat die de Staat aanklagen voor het executeren van Molukse gijzelnemers van de treinkaping bij De Punt. Kapers Papilaja en Uktolseja werden in de trein doodgeschoten door mariniers, terwijl ze ongewapend en zwaargewond waren. Het karakter, de vasthoudendheid van Zegveld en de keuzes die zij gedurende het proces maakt zijn de uitgangspunten voor de documentaire. Tijdens de jarenlange rechtsgang heeft ze het gevoel dat ze iedere millimeter moet bevechten. Tegelijkertijd zegt ze nooit eerder zo’n sterke zaak te hebben gehad.

Credits

Producent
Sound Design
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
seriousFilm
Omroep
KRO-NCRV
Muziek
Het Paleis van Boem

Titel: Gij zult niet doden - treinkaping De Punt
Jaar: 2021
Duur : 1 uur, 13 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2022

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
NPO Start
Nu streamen

Bekijk deze film/serie op NPO Start.

Stills

Stills
Stills