Ga naar inhoud
Fresku en MocroManiac stellen in deze krachtige clip racisme en ongelijkheid aan de kaak. Niet alleen grof geweld, maar ook de goedbedoelde maar neerbuigende witte aai over de zwarte bol.
Rapper MocroManiac die een vriendelijke tik op de bol krijgt van Matthijs van Nieuwkerk: zo begint de clip van Witlof. Een gebaar dat je ook als neerbuigend kunt opvatten, zeker als witte mensen het bij een zwarte man doen, zoals in de clip voortdurend gebeurt. De man zit aan een tafel op straat witlof te eten, ‘zoveel dat ik bijna blank word’. De boodschap is moeilijk te missen. Zeker met de historische beelden over racisme die voorbij komen: slavernij, kolonialisme, de KKK, politiegeweld, Zwarte Piet. Genoeg om de witlof uit te kotsen.

Credits

Regie
Camera
Montage
Cast (hoofdrol)

Titel: Fresku & MocroManiac - Witlof
Jaar: 2017
Duur : 5 minuten
Categorie: Korte Film
Competities: Videoclips
Editie: NFF 2017

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.