Ga naar inhoud
Still

EPTAS - Buitenspel

Regie: Dorothée Meddens
Allegorische documentaire waarin Arjan van Erkel in De Kuip een wedstrijd van zijn favoriete voetbalclub Feyenoord bekijkt, terwijl hij via de voice-over terugkijkt op zijn periode als gijzelaar.
In een flits is te zien en te horen hoe de scheidsrechter Feyenoord-spits Dirk Kuijt wegens buitenspel terugfluit. Op de tribune zit Arjan Erkel, die in de voice-over vertelt hoe hij hardhandig ontvoerd werd in het gebied waar hij als hulpverlener werkzaam was. Die gebeurtenis is hier en nu, in het zonovergoten voetbalstadion De Kuip, fysiek ver weg, maar nog heel dichtbij in de beleving van het slachtoffer. Afgewisseld met beelden van een kalkwagentje dat de lijnen op het grasveld kalkt, vertelt Erkel over de vertwijfeling waaraan hij tijdens zijn ontvoering ten prooi viel. Hoe hij een band trachtte te creëren met zijn ontvoerders. Hen uitlegde waarom Bin Laden geen held voor hem was. Dat ze hem wel fysiek konden gijzelen maar dat zijn gedachten vrij bleven. Hoe hij einddata stelde, die nergens op gebaseerd waren maar hem wel houvast gaven. 'Ik zit altijd af te tellen,' zegt hij in commentaar op de wedstrijd. Dan is Erkel te zien bij zijn aankomst op Schiphol: 'Feyenoord heeft helaas gelijkgespeeld,' zegt hij. 'Ja, ik ben gewoon heel erg gelukkig.'

Credits

Sound Design
Cast (hoofdrol)
Productiebedrijf
Armadillo Film
Distributie
Armadillo Film
Titel: EPTAS - Buitenspel
Jaar: 2005
Duur : 12 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2005
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still