Virtual reality transporteert je naar een Amsterdamse kroeg in de zeventiende eeuw. Vier jonge vrouwen doen er hun verhaal, als je lang genoeg naar ze kijkt. Historisch en tijdloos, theatraal en waarheidsgetrouw tegelijk.

In de volumetric VR-ervaring Engelen van Amsterdam word je deelgenoot van een belangrijk hoofdstuk in het leven van vier jonge vrouwen. Aan de bar van een kroegje ontmoet je Maritgen Jans, Juliana, Elsje Christiaens en Soete Cut. Vier strijdlustige engelen voor wie het goud van de roemruchte zeventiende eeuw onbereikbaar was maar die ieder voor zich, op hun eigen manier, het lot in eigen handen namen. Maak oogcontact en ze delen hun geschiedenis in lied-, dans- of muziekvorm. De installatie verkent de schaduwkanten van de rijkdom en vrijheid die sinds de zeventiende eeuw wordt geassocieerd met onze hoofd- en handelsstad. De geschiedenis van de machtsverhoudingen tussen arm en rijk en vrouw en man in die vroeg-kapitalistische maatschappij gaat uiteraard ook over ons. Want hoewel de details van hun verhalen nu wellicht vreemd overkomen, blijft de essentie van alle tijden.

Engelen van Amsterdam
is onderdeel van Storyspace, een grootse expositie in Bibliotheek Neude. Klik op de datum van jouw keuze om een ticket voor een tijdslot (€2,50) te bestellen.

Credits

Coproducent
Productiebedrijf
WeMakeVR
Coproductiebedrijf
Rongwrong

Titel: Engelen van Amsterdam
Jaar: 2021
Categorie: Digitale cultuurproject
Competities: Gouden Kalf Competitie, Storyspace, Digitale Cultuur
Editie: NFF 2021

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.