Ga naar inhoud
Voor regisseur Fabie Hulsebos was Jan Vrijman een onbekende, zij kende hem als haar vader: Jan Hulsebos. Ze gaat op zoek naar de publieke figuur waarachter een privé zeer depressieve man verscholen zat.
Op de crematie van haar vader zei iemand tegen regisseur Fabie Hulsebos dat ze vast trots op hem was. Diegene legde onbedoeld de vinger op de zere plek door te doelen op journalist, Paroolcolumnist en filmmaker Jan Vrijman (1925-1997), de publieke figuur die zij nauwelijks kende. Haar vader was Jan Hulsebos, een depressieve man die leed aan slapeloosheid en vaak afwezig was, niet alleen fysiek, maar ook geestelijk. In deze documentaire probeert ze Vrijman beter te leren kennen. Ze voert gesprekken met haar moeder en zussen en ondervraagt ook zijn naaste collega's c.q. vrienden over hem. Remco Campert, Matthijs van Heijningen, Henk Hofland, Frans Weisz en anderen passeren de revue en spreken over een gedreven, aanstekelijk energieke man. Ook zijn al dan niet geslaagde projecten worden uitgebreid besproken: het succesvolle Nederlandse paviljoen op de wereldexpo in Japan van 1970 en zijn in Nederland meedogenloos afgebrande maar in Berlijn bekroonde film De werkelijkheid van Karel Appel. Hierdoor ontdekt ook de kijker meer over deze zo invloedrijke man.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR

Titel: De werkelijkheid van Jan Vrijman
Jaar: 2006
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma, NFF Debuutcompetitie
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still