Historische fami­liefilm over drie jonge belhamels die meevaren op het schip van kapitein Bontekoe en van het ene in het ander avon­tuur verzeild raken, van scheur­buik tot scheepsramp.
Avon­tu­urlijke fami­liefilm die speelt in de VOC-tijd. Regis­seur Steven de Jong is aan het begin zelf te zien als stuurman die in een heftige storm held­haftig aan zijn einde komt door het schip van kapitein Bontekoe van de onder­gang te redden. Begri­jpelijk genoeg is het laatste wat zijn weduwe wil dat ook hun zoon Hajo het ruime sop kiest, al lukt het haar niet om de eindjes aan elkaar te knopen. Maar natu­urlijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Als hij erachter komt dat scheep­sknecht Rolf net als hij jonger is dan de toeges­tane leeftijd, weet Hajo zichzelf aan boord te bluffen. Zijn wat suffe vriend Padde gaat min of meer per ongeluk mee. Op weg naar Batavia verzeilt het drietal van de ene in de andere hache­lijke situ­atie. Maar of het nu om scheur­buik of een scheep­sramp gaat, ze komen er steeds zonder kleer­scheuren af. Zelfs als Hajo tijdens een enorm onweer exact hetzelfde doet als zijn vader in diens laatste uren. Maar of ze Batavia ook bereiken? Verfilming van het gelijk­namige boek uit 1923, dat Johan Fabri­cius baseerde op het scheep­sjor­naal van VOC-kapitein Willem Ysbrandt Bontekoe.

Titel: De scheepsjongens van Bontekoe
Jaar: 2007
Duur : 2 uur, 15 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2007)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte