Ga naar inhoud
Orkestdirigent Willem Mengelberg, na de oorlog zwaar gestraft voor zijn nazisympathieën, bleek actief betrokken bij de redding van tientallen Joden.

Dirigent Willem Mengelberg, die meer dan vijftig jaar lang het Concertgebouw leidde, viel na de Tweede Wereldoorlog door zijn nazisympathieën van zijn voetstuk. Hij werd gezien als collaborateur en landverrader. Uit deze documentaire blijkt echter dat de dirigent actief betrokken was bij de redding van tientallen Joden. Hij schreef in de eerste jaren van de oorlog brieven aan de nazi-autoriteiten waarin hij succesvol pleitte om zijn muzikanten niet op transport te zetten. Kan dit inzicht, meer dan 75 jaar na de oorlog, het beeld van Mengelberg nuanceren?

Titel: De lijst van Mengelberg
Jaar: 2021
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2021

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Stills