De bespiegelingen van jongeren die met de Hofpleingroep in Rotterdam de opera Macbeth op de planken gaan brengen, geven een dwarsdoorsnede van hedendaags multicultureel Nederland.
'Er zijn nu twee groepen die hetzelfde dansje doen', vat Ana samen. 'Slaat toch nergens op?' De dansgroep van haar vader viel tijdens de burgeroorlog uiteen omdat de ene helft voor Joegoslavië was en de andere helft voor Kroatië. Kort daarna kwam het gezin naar Rotterdam.
Bij de Rotterdamse Hofpleingroep zijn de uiteenlopende achtergronden van de zeventig jongeren geen aanleiding tot splitsingen. Vierhonderd jaar geleden schreef Shakespeare het koningsdrama Macbeth, dat Verdi in 1847 bewerkte tot een opera. Deze vlotte documentaire geeft een dwarsdoorsnede van de groep acteurs die repeteren voor Macbeth. Podiumfragmenten wisselen de interviews af.
Iedereen heeft zijn persoonlijke motieven om mee te doen. De meesten herkennen iets in het stuk: een meisje dat bijna verongelukte, een jongen met verminkte handen, een Iraanse vluchtelinge met regie-ambities, een Lonsdale-meisje dat niks heeft met de kreet 'eigen volk eerst' en twee jongens die door een groep allochtonen in elkaar zijn geslagen. In deze smeltkroes komen ze tot ontplooiing.
Credits
Regie
Producent
Camera
Sound Design
Montage
Productiebedrijf
Netty van Hoorn Film/Video Produkties
Omroep
NTR
NFF Archief
Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.