Ga naar inhoud
Ontroerende documentaire over een Amsterdamse onderwijzer in het laatste jaar voor zijn pensionering, terwijl hij lagereschoolkinderen de beginselen van het tuinieren bijbrengt.
Op een luchtbeeld lijkt het wel een begraafplaats: de rechthoekige zeiltjes die het zaaigoed afschermen en de markeringspaaltjes die aangeven aan welke leerling het stukje tuin toebehoort. Maar het is geen tuin van de dood, het is een tuin van het leven. Op een hectare grond in Amsterdam-West heeft Bert Ydema veertig jaar lang duizenden kinderen de kunst van het tuinieren bijgebracht. In het laatste jaar voor zijn pensionering loopt er een cameraploeg mee. Sommige kinderen weten niet eens dat een aardappel uit de grond komt, en van die grond zijn ze vies want daar krioelen allemaal enge beestjes in. Ydema probeert de stadskinderen vertrouwd te maken met de natuur en inzicht te geven in de kringloop van het bestaan, de wisselwerking van de mens met zijn omgeving en de zon als oppermachtige energiebron. Terwijl Ydema geduldig en bevlogen bezig is met de kinderen geeft hij in een commentaar zijn overpeinzingen. Die zijn veelal van pedagogische aard, maar gaan ook over de herfst van zijn eigen leven.

Credits

Uitvoerend Producent
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NCRV TV

Titel: De groene hemel
Jaar: 2007
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still