Documentairemaker Frans Bromet staat bekend om zijn rake portretten van gewone Nederlanders. Nu is hij zelf het onderwerp, maar heeft weinig trek in het oprakelen van zaken uit zijn eigen leven.
Met de camera op de schouder doet Frans Bromet op zijn eigen karakteristieke wijze verslag van het wel en wee van gewone Nederlanders. Grote bekendheid verwierf hij door de langlopende VPRO-serie Buren, waarin hij hoor en wederhoor toepaste bij burenruzies.
David de Jongh liep in 1993 als aankomend televisiemaker stage bij Bromet. Nu heeft hij zijn vroegere leermeester zelf voor de camera gezet. Die mag dan wel graag bij anderen in de keuken kijken, maar blijkt minder geestdriftig over het oprakelen van zaken uit zijn eigen leven, waaronder pijnlijke jeugdherinneringen.
De Jongh laat zich niet uit het veld slaan. Hij doet niet alleen in soms komische montages de documentairemethode van Bromet uit de doeken, maar schetst ook een meer persoonlijk portret van de eigenzinnige filmmaker. Aan de hand van verhalen van intimi en vakgenoten, en fragmenten uit Bromets films (waaronder Drielandenpunt) leren we hoe hij zich van een gesloten tiener ontwikkelt tot een geboren observator die mensen voor zijn camera tot grote openhartigheid weet te bewegen. Ironische noot: met zijn eigen buren kan hij het niet goed vinden.
Credits
Regie
Producent
Uitvoerend Producent
Scenario
Camera
Set geluid
Montage
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
NTR
Distributie
Pieter van Huystee Film & TV
NFF Archief
Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.