Ongetwijfeld dankzij haar Chinese achtergrond lukte het de regisseuse in deze documentaire door te dringen tot achter het doorgeefluikje van een van die ontelbare Chinese restaurants.
'Hollandse mensen houden niet van vis. Ze houden van babi pangang, met zoetzure saus.' Ziedaar het beeld dat het echtpaar Ho, eigenaar van Chinees-Indisch restaurant Oriëntal, heeft van de Nederlander. Een stuk genuanceerder wordt de familie Ho zelf geportretteerd in Chin.Ind., van documentairemaakster Yan Ting Yuen. Ongetwijfeld dankzij haar Chinese achtergrond lukte het haar door te dringen tot achter het doorgeefluikje van een van die ontelbare Chinese restaurants, waar evenzovele Chinese immigrantenfamilies hun dagelijkse brood verdienen. De film is opgezet in vier delen (de vier jaargetijden), die parallel lopen met het Kantonese Operaverhaal De keizerlijke bloem: het paar heeft elkaar leren kennen bij de Kantonese Opera in Hongkong. Tijdens de dagelijkse routine van het restaurant ('sambal erbij?') vertelt het paar over hun kleurrijke en destijds veelbelovende artistieke verleden en de nog steeds aanwezige, maar schijnbaar onmogelijk te verwezenlijken ambities.

Credits

Montage
Productiebedrijf
Scarabeefilms
Omroep
NCRV TV
Distributie
AV Management BV

Titel: Chin.Ind. Een leven achter het doorgeefluikje
Jaar: 2001
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2001

Gouden Kalf nominaties

Beste Korte Documentaire (2001)
Stef Tijdink
Beste Korte Documentaire (2001)
Yan Ting Yuen

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01