Portret van de veelbelovende Russische dichter Boris Ryzhy die in 2001 zelfmoord pleegde. Al werd hij slechts 26, op de begraafplaats ligt hij tussen veel oud-klasgenoten. Slachtoffers van de perestrojka?
Ook al was de veelbelovende Russische dichter Boris Ryzhy pas 26 toen hij zich verhing, toch ligt hij op de begraafplaats van Jekaterinburg tussen flink wat oud-klasgenoten. In het jaar dat zij de middelbare school verlieten, begon de perestrojka. Terwijl Ryzhy en zijn latere weduwe Irina gingen studeren, werden veel leeftijdsgenoten bodyguard van de maffia. Dood en geweld horen bij deze generatie, en ook Ryzhy ontkwam daar niet aan. Hij kon iemand zelf zo goed een rechtse verkopen dat zijn louche vrienden hem erom bewonderden, in de ruwe, verarmde Staalschrootwijk waarover hij zo veel en zo mooi dichtte. In het portret dat filmmaker Aliona van der Horst zeven jaar na zijn dood van hem maakte, zegt een van hen dat Ryzhy zich schaamde dat juist hij nog leefde. Het leek alsof hij geen huid had, mijmert Ryzhy's vrouw als ze vertelt dat hij begon te trillen als ze niet bij hem was. Van der Horst duikt in het leven van deze intrigerende man die nergens echt bij hoorde. Daarbij toont ze niet alleen zijn eigen tragiek maar ook die van de mensen in zijn omgeving.
Credits
Regie
Producent
Uitvoerend Producent
Mixage
Sound Design
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
VPRO TV
Titel: Boris Ryzhy
Jaar: 2008
Duur : 1 uur
Soort: Lange Documentaire
Editie: NFF 2009
Jaar: 2008
Duur : 1 uur
Soort: Lange Documentaire
Editie: NFF 2009
Gouden Kalf Competitie
Hoofdprogramma
Gouden Kalf nominaties
Beste Montage (2009)
Aliona van der Horst
Beste Montage (2009)
Maasja Ooms
Andere prijzen
Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek (2009)
NFF Archief
Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.