Ga naar inhoud
Documentaire over Dania, een tienermeisje dat meedoet aan Zwanenmeer Bijlmermeer, waarin Bijlmerjeugd en leden van het Nationaal Ballet samen dansen.
Dania is zestien en woont in een flat in de Bijlmer. Ze is een van de jongeren uit dit Amsterdamse stadsdeel die is uitverkoren mee te doen aan het bijzondere dansproject Zwanenmeer Bijlmermeer, een schaduwversie van het Zwanenmeer, uitgevoerd door Bijlmerjeugd en vier leden van het Nationaal Ballet. De documentaire volgt Dania, die ervan droomt beroemd te worden en kans ziet te ontsnappen aan de 'gevangenis' waarin ze leeft: de flat waarin ze de verantwoordelijkheid heeft voor haar jongere broertje wanneer haar hoogzwangere moeder van huis is. Dijkstra volgt de repetities bij het Nationaal Ballet, waar de kinderen na aanvankelijke gêne en het onvermijdelijke gegiechel serieus aan de slag gaan en de amateur- en professionele dansers ervaringen en danspassen met elkaar uitwisselen. Langzaam krijgt de voorstelling vorm en begint ook de onzekere Dania vertrouwen te krijgen in de toekomst.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NCRV TV

Titel: Bijlmerzwanen
Jaar: 2006
Duur : 40 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still