Tijdens WO II begon het Amerikaanse leger gesneuvelde soldaten te begraven in Limburg. Oud-militairen en ooggetuigen uit de buurt vertellen over de impact van die enorme toestroom van slachtoffers.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, rond 1944, ontdekten inwoners uit Margraten, een kerkdorp in Limburg, dat hun akkers onteigend waren door het Amerikaanse leger. De strijdmacht begroef er gesneuvelde soldaten. Omdat de stroom stoffelijke overschotten al snel niet meer te verwerken was, werd jonge dorpelingen gevraagd te helpen met het begraven van de oorlogsslachtoffers. Niemand kon bedenken dat uiteindelijk twintigduizend kruizen in de Limburgse modder zouden steken. 'Je hebt geen idee wat sneuvelen betekent, in die aantallen', stelt iemand. Ruim veertig ooggetuigen herinneren zich het zware graafwerk, de modder en de verschrikkelijke stank. Traumatisch voor zowel de dorpelingen als de Amerikanen. 'Het is gruwelijk om je eigen soldaten aangevoerd te zien worden als hakhout.' De vele, soms emotionele getuigenissen worden aangevuld door bijzonder, nog nooit vertoond materiaal uit de Amerikaanse legerarchieven, over de relatief onbekende geschiedenis rondom deze oorlogsbegraafplaats, de identificatie en latere grootschalige verscheping van de overleden soldaten naar huis.
Credits
Producent
Camera
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Montage
Muziek
Coproducent
SHOM Stichting Akkers van Margraten
Productiebedrijf
Ruim Kader Films
Omroep
IKON TV
Distributie
Cinema Lumiere
Titel: Akkers van Margraten
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 10 minuten
Soort: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 10 minuten
Soort: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010
Jaaroverzicht
Gouden Kalf Competitie
NFF Archief
Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.