Ga naar inhoud
Still

A Labyrinth of Time

Regie: Frank Scheffer
Portret van de markante musicus Elliott Carter (1908). Regisseur Scheffer bracht zowel de persoon in beeld, de ontwikkeling in diens muziek en de muziektraditie waarin die ontstond als de tijd waarin Carter opgroeide.
`Mijn muziek probeert altijd de menselijke kant weer te geven. Ik wil niet in een mechanische herhaling vallen.' Zo typeert de Amerikaanse moderne componist Elliott Carter (1908) zijn muziek onder andere in het anderhalf uur lange portret dat regisseur Frank Scheffer van de markante musicus maakte. Scheffer bracht zowel de persoon in beeld, de ontwikkeling in diens muziek en de muziektraditie waarin die ontstond als de tijd waarin Carter opgroeide. Het levert mooie historische beelden op van onder andere de stad New York, oude filmfragmenten, filmische vondsten om de muziek te illustreren en uitspraken van componist/dirigent Pierre Boulez en pianist/dirigent Daniel Barenboim. Scheffer componeerde het portret heel zorgvuldig, daarbij ruimte latend voor de vragen en gedachten van de kijker. Wat is bijvoorbeeld `tijd'? `Het is moeilijk over tijd te praten', aldus Carter, `want ieders beleving is anders.' Het World Trade Center in New York is dan nog door het raam te zien.

Credits

Still fotografie
Productiebedrijf
Allegri Film
Omroep
NTR
Titel: A Labyrinth of Time
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2014
Film, Muziek, Filmmuziek! InternationaalGeschiedenisKunst & CultuurMuziek

Gouden Kalf nominaties

Beste Montage (2004)
Riekje Ziengs
Beste Lange Documentaire (2004)
Frank Scheffer

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.