Behind the Blue Screen

Jaap van Heusden, Ruben Pater - 2014 - 0 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Uit Iran geen nieuws. Daar zorgt de censuur wel voor. Een app en slimme software maken het Iraniërs mogelijk om toch, onherkenbaar, hun persoonlijke verhaal te doen in de vorm van video-selfies.

Nieuws gaat met de komst van de social media als een lopend vuurtje de wereld over. Waarom horen we dan zo weinig uit Iran? Een enkele correspondent en de macht van de censuur maken berichtgeving geen sinecure. Een speciaal ontwikkelde app maakt het mogelijk voor studenten, expats en immigranten om risicoloos hun verhaal te doen: in de vorm van video-selfies waarin gezichtsherkenningssoftware de verhalenvertellers in real time een blauw masker geeft. Het resultaat is een nieuwe vorm van journalistiek, die een directe vertelvorm combineert met een artistieke prestatie.

Credits

Producent(en) Jos de Putter
Productiebedrijf Dieptescherpte BV
Montage
Mohsen Farschi
Jaap van Heusden
Omroep
De Correspondent
Conceptontwikkeling
Grafische vormgeving
Interface en interaction design
Website
Productieland(en)
Nederland