Antonia

Marleen Gorris Speelfilm - 1995 - 104 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Actrice Willeke van Ammelrooy

Beste Regie Marleen Gorris

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Lichtvoetige familiekroniek over de belevenissen van een onafhankelijke vrouw en haar excentrieke vrouwelijke nazaten. Vlak voor haar dood blikt de negentigjarige Antonia terug op haar leven.

Lichtvoetige familiekroniek over de belevenissen van een onafhankelijke vrouw en haar excentrieke vrouwelijke nazaten. Vlak voor haar dood blikt de negentigjarige Antonia terug op de tijd - kort na de Tweede Wereldoorlog - dat ze voorgoed terugkeerde naar haar geboortedorp. Vijftig jaar leven in een kleine plattelandsgemeente passeren de revue. Antonia nestelt zich met haar tienerdochter in de oude hoeve van haar pas overleden moeder en vormt, met het verstrijken der jaren, het middelpunt van een bont communeachtig gezelschap. Tijdens de zich steeds herhalende cyclus van geboorte en dood behoudt de pronte boerin haar eigenzinnige, onbaatzuchtige levensstijl. Tenslotte sterft ze, omringt door degenen die haar dierbaar zijn, in de wetenschap dat als de lange kroniek op zijn einde loopt, niets is voltooid. Bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Regie en Beste Actrice (Willeke van Ammelrooy) in 1995, en winnaar van de Oscar voor de Beste niet-Engelstalige film in 1996.

Credits

Scenario Marleen Gorris
Producent(en) Hans de Weers
Judy Counihan
Antonino Lombardo
Productiebedrijf
Bard Entertainment
Prime Time
Bergen Film & TV
Camera
Willy Stassen
Production Design
Montage
Wim Louwrier
Michiel Reichwein
Set geluid
Dirk Bombey
Muziek
Cast
Productieland(en)
Nederland