Ga naar inhoud
Documentaire over de restauratie in Utrecht van acht kostbare achttiende-eeuwse speelklokken uit China geeft intrigerend beeld van de cultuurverschillen tussen China en Nederland.
Voor de Chinese keizer werden in de achttiende eeuw mechanische speelklokken gemaakt, de zogenaamde SingSongs. In de vorm van mensen, dieren en pagodes, liefst uitgevoerd in goud en met ingelegde edelstenen. In Europa is er nog een handvol over, maar in de Verboden Stad in Beijing staan er nog 1.500. Acht daarvan werden er in het Museum Speelklok gerestaureerd. De documentaire over het restauratietraject legt op verschillende manieren de cultuurverschillen tussen China en Nederland bloot. De conservatoren van het Chinese Paleismuseum schrikken van de restauratieopvattingen van de Nederlanders en de Nederlanders horen dat Chinezen niet in wederzijds vertrouwen geloven, alleen in contracten. Het nut van een documentaire over de restauratie ontgaat de Chinezen en dat leidt tot een gespannen situatie, waarbij een mogelijke unieke expositie van de Chinese speelklokken in Utrecht in gevaar komt. De woorden van een Chinese gids in de Geheime Stad: 'Wie de tijd heeft, heeft de macht' blijken aldus nog steeds van kracht.

Credits

Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Golden Monkey Enterprises
Omroep
NTR TV
Distributie
Golden Monkey Enterprises

Titel: Klokken van de keizer
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 1 minuut
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still