Ga naar inhoud

Nederlandse films en series voor jouw mood

Soms is de perfecte film of serie lastig te kiezen. Het hangt helemaal af in wat voor stemming je bent. Bekijk hier welke films/series passen bij jouw mood.

Comedy

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Films en series zijn voor jou een moment om je even te kunnen ontspannen. Relax en pak eens de volgende titels erbij:

Still De Tatta's

De Tatta's

Erik van Kampen heeft maar één doel in het leven: schatrijk worden én blijven. Zijn droom valt echter in duigen wanneer hij een te hebzuchtige investering doet, waardoor hij met vrouw en tienerkinderen hun villa moet verlaten. Ze belanden in een flat in een wijk waar men heel andere dingen aan het hoofd heeft dan rijk worden. Ieder gezinslid ontdekt in deze komedie al snel de mooie kanten van deze buurt, maar Erik loopt eerst nog tegen zijn eigen leugens aan.

Still Vaders & Zonen

Vaders & Zonen – de film

Loet is de veertig al gepasseerd, maar woont nog steeds met zijn broer Winnie thuis bij hun dominante en ongemanierde vader Baltus. De zoons leven van hun vaders uitkering en doen alles wat hij hen opdraagt, tot Baltus plotseling dood voor de televisie zit. Om de uitkering van hun vader te behouden, stoppen ze pa in de vriezer. Wanneer hun vader opgeroepen wordt voor zijn halfjaarlijkse hartcontrole, besluiten de broers in een bejaardentehuis verderop een oude man te ritselen die zich even kan voordoen als Baltus.

Still Oogappels 4

Oogappels

Sociale media, prestatiedruk, drugs, merkkleding, seks: ga er maar aan staan als ouders van pubers. In Oogappels volgen we vier verschillende gezinnen in een middelgrote Nederlandse stad. Hun kinderen zitten op dezelfde middelbare school. De ouders hebben allen zo hun eigen manier van opvoeden. Maar voor hen allemaal geldt dat ze de lat voor zichzelf én hun oogappels heel hoog leggen: het leven moet vooral perfect zijn!

Documentaires

Een film moet jou aangrijpen en bezighouden, ook al is de aftiteling al begonnen. Het is belangrijk dat een film je aanzet tot nadenken. Probeer de volgende titels eens:

Still The Presidents Daughter Cynthia Mc Leod

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady

Filmmaker Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod, schrijver en historicus, op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste: aandacht voor Elisabeth Samson, de eerste vrijgeborene en eerste zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname ten tijde van de piek van de trans-Atlantische slavernij. Vrouwen kwamen in historische werken nauwelijks voor, laat staan een zwarte vrouw. De gecreëerde onwaarheden, mythen en stereotypen ontkracht McLeod door diepgravend feitelijk onderzoek. We leren haar kennen als een sterke en openhartige persoonlijkheid met groot gevoel voor humor, die nog steeds alles uit het leven haalt. The President’s Daughter & the Richest Freeborn Lady is een film over twee vlijmscherpe vrouwen met inzichten die een verrassend licht werpen op het 'sorry' van Nederland.

Still als de nacht maar niet valt

Als de nacht maar niet valt

Om ons welzijn te optimaliseren verzamelen we in de Westerse wereld steeds vaker bergen data over onze mentale gezondheid. Maar wat meet je dan precies? En kun je geestelijke problemen voorkomen? Deze documentaire observeert in Nederland, Noorwegen en de VS verschillende stadia van preventie: van 'vroege interventies' bij basisschoolkinderen om angst op latere leeftijd te voorkomen tot iemand die een nieuwe psychose probeert te voorkomen. In Florida bouwt men aan een wereld zonder wrijving, om iedereen zo optimaal mogelijk, gelukkig te maken. Maar worden we inderdaad gelukkiger wanneer er helemaal geen wrijving, onzekerheid en imperfectie is? En wat gaat er verloren in deze zoektocht naar ons optimale zelf?

Still Een pop zoals ik

Een pop zoals ik

Deze documentaire duikt in de wereld van witte Barbies en donkere poppen. Wat betekenen zij voor kinderen van kleur die worstelen met hun zelfbeeld en identiteit in een dominant witte maatschappij?

Still A Way to B

A Way to B

Portret van het flamboyante danscollectief Liant la Troca uit Barcelona, waarvan een deel van de performers een fysieke beperking heeft. De hybride film, waarin documentaire en dans voortdurend in elkaar overlopen, volgt verschillende dansers terwijl ze hun individuele verhalen vormgeven in performances. Sensuele, uitbundige en provocerende choreografieën wisselen elkaar af in het theater, een plein, een bos, een huiskamer. Tegelijkertijd geven de dansers openhartige inzichten in de uitdagingen van het dagelijks leven. De film geeft zo een kijk op menselijke veerkracht en liefde en is een hartveroverend pleidooi voor inclusiviteit.

Drama

Je houdt van een intrigerend verhaal dat je verschillende emoties kan laten voelen. Een film/serie moet jou aangrijpen en bezighouden, ook al is de aftiteling al begonnen. Je vindt dramafilms interessant maar historische verhalen grijpen jouw aandacht ook. Probeer de volgende films en series eens:

Still Wil

Wil

Wil en Lode zijn hulpagenten in het bezette Antwerpen in 1942. Ze werken gedwongen mee aan de klopjacht op Joden in de stad, maar tegelijk steunen ze ook het verzet. Te midden van alle chaos en geweld bloeit de liefde: Wil valt als een blok voor de charmes van Lode’s zus Yvette. Een tegenstrijdige cocktail van emoties brengt hem aan de rand van de afgrond. Want hoe red je tegelijk jezelf, je geliefden en de Joden uit de klauwen van de bezetter?

Still Toen we van de duitsers verloren

Toen we van de Duitsers verloren

Zomer 1974. Het is een dag na de verloren wereldkampioensfinale en de stad is warm en leeg. Omdat de meeste kinderen in deze Amsterdamse voorstad op vakantie zijn, hebben buurtgenoten Daan en Jonas alleen elkaar. Het mysterie van de verdwijning van een klasgenootje valt als een schaduw over de dag. In dit coming of age-drama vinden de twee jongens met een verschillende sociale achtergrond elkaar in een gedeelde missie om het meisje te vinden. Is dit het begin van een echte vriendschap?

Still_Het Verloren Transport

Het verloren transport

Gebaseerd op een relatief onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog over deportatietreinen met daarin gevangen Joodse mensen. Die waren in april 1945 op transport gezet, omdat ze bij onderhandelingen misschien nog van pas zouden kunnen komen. Een van die treinen werd door vluchtende soldaten achtergelaten in oostelijk Duitsland, waar het Russische leger oprukte. Regisseur Diesing, die zelf een oom had die op de bewuste trein zat, bedacht er een fictief verhaal omheen over drie vrouwen: de Russische scherpschutter Vera, de Duitse dorpeling Winnie en de Joods-Nederlandse Simone. Door de situatie tot elkaar veroordeeld, komen ze langzaam, via wantrouwen, wanhoop en wraak, tot vriendschap.

Still El Houb

El Houb

Wanneer de Marokkaans-Nederlandse Karim door zijn vader betrapt wordt met een man, haast hij zich naar zijn ouderlijk huis om het gesprek aan te gaan. Maar hoe bespreek je de olifant in de kamer, binnen een gezin dat gevoelige onderwerpen per definitie uit de weg gaat? El Houb is de eerste speelfilm die de gevoeligheid rond coming-out in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap bespreekbaar maakt.

Still De man uit rome

De man uit Rome

In een tijd waarin nepnieuws en leugens het weefsel van onze samenleving ondermijnen, wordt de sceptische priester Filippo door het Vaticaan op pad gestuurd om een vermeend wonder te onderzoeken. Een video van een huilend Mariabeeld ging viral. Filippo, berucht vanwege het ontkrachten van vermeende wonderen, komt naar een Limburgse grensgemeenschap die lijdt onder een collectief trauma. Naarmate Filippo dichter bij een oplossing van de zaak komt, raakt hij verder verstrikt in het verdriet van het dorp.

Still Dag en Nacht

Dag & Nacht

In de medische dramaserie Dag & nacht geeft Ella leiding aan een hecht team van verloskundigen, dat onder hoge werkdruk en zware werkomstandigheden moet zien te functioneren. Deze problemen worden weggewuifd door Michael, het hoofd van het ziekenhuis. Er wordt gelachen en gehuild, getriomfeerd en geworsteld.

Still_Kiddo

Kiddo

De elfjarige Lu woont in een pleeggezin wanneer haar lang verloren moeder Karina onverwachts opduikt en haar meeneemt op een avontuurlijke roadtrip in haar afgeragde sportwagen - helemaal naar Polen. Lu komt er al snel achter dat het alles of niets is met Karina en wordt meegesleept in een Bonnie & Clyde-achtige fantasie. Maar de realiteit haalt ze in en dwingt hen te kiezen hoe ver ze willen gaan om voor altijd bij elkaar te blijven.

Misdaad

Hoe meer actie en spanning des te beter de film of serie. Je maakt het in je huis zo donker mogelijk, voor de optimale belevenis. Voel de adrenaline met de volgende titels:

Still Mocro Maffia seizoen 5

Mocro Maffia

De vrienden Romano, Potlood en De Paus promoveren van de kleine criminaliteit naar het grotere werk. Al snel zwaaien ze de scepter over de hele Amsterdamse cocaïnehandel. Maar het trio komt lijnrecht tegenover elkaar te staan door jaloezie, ripdeals en wraakgevoelens. Als de eerste doden vallen, ruiken een uitgerangeerde misdaadjournalist en diens leergierige stagiair een primeur. Spannende dramaserie, geïnspireerd op ware gebeurtenissen uit het gelijknamige boek, over een slepende bendeoorlog met vele slachtoffers.

Still Judas

Judas

Tijdens haar jeugd in de Jordaan wordt al snel duidelijk dat Astrid Holleeder anders is dan haar volkse broers en zus: ze is slim en probeert zich al vroeg te ontwikkelen om weg te komen van haar gewelddadige vader. Maar steeds als dit lijkt te lukken, wordt ze teruggetrokken - en in het bijzonder door haar criminele broer Willem. Flashbacks uit hun jeugd worden afgewisseld met de strijd die broer en zus nu voeren. Zesdelige psychologische thriller over familiebanden, angst en verraad, geïnspireerd op de gelijknamige bestseller van Astrid Holleeder.

Still Het smelt

Het Smelt

Toen Veerle Baetens, die met Het Smelt als regisseur debuteert, de roman van Lize Spit voor het eerst las was ze direct zeer onder de indruk van de eenzaamheid van Eva. De volwassen Eva (Charlotte De Bruyne) is een kwetsbare persoon die midden in de winter, en met een betekenisvol blok ijs in haar auto, besluit de confrontatie met de kwelgeesten uit haar jeugd aan te gaan. De jonge Eva (Rosa Marchant) werd verwaarloosd door haar ouders en de pogingen om als dertienjarige vrienden te maken, lieten diepe sporen na.

NFF Debuutcompetitie

Zin om iets nieuws te proberen? Bekijk onze Debuutcompetitie-films. Hier zie je werk van makers die voor het eerst een korte film, serie, documentaire of speelfilm uitbrengen.

Snor SHR graded v3 22 01 1 22 1

Vrouwen in Beeld

In deze compilatie zie je vier korte films gemaakt door vrouwen, over vrouwen voor iedereen. Vier korte debuutfilms in één klap!

  • De Ontmoeting: SNOR (Zainab Goelaman)
  • De Ontmoeting: Een dag in het leven van een vrouwfiguur (Ilke Paddenburg)
  • Guerreras (Lotte van Raalte)
  • Stuwing (Juliette van Ardenne)
ISKANDER 020523 1 1 14

Een duik in het leven

In deze compilatie zie je vier korte films waarin je wordt meegevoerd in het leven van een ander. Vier korte debuutfilms in één klap!

  • Koers (Fer van der Hoff)
  • Húsom (Mandula van den Berg & Job van Aken)
  • De Ontmoeting: Levenslang (Jard Struik)
  • Iskander (Donnya Zidan)