Ga naar inhoud

INSTINCT Nederlandse Oscar-inzending

INSTINCT, de debuutfilm van regisseur Halina Reijn, is geselecteerd om namens Nederland te worden ingezonden voor de aankomende Academy Awards in de categorie International Feature Film. INSTINCT werd uit 10 aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie die bestond uit afgevaardigden van verschillende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties. De door Topkapi Films geproduceerde film vierde haar wereldpremière eerder deze maand op het Locarno Film Festival, waar het werd bekroond met de Variety Piazza Grande Award en een Special Mention binnen de debuutcompetitie. Aankomend weekend vindt de Noord-Amerikaanse première plaats tijdens het Toronto International Film Festival, in het Contemporary World Cinema-programma en de film is ook geselecteerd voor de Best First Feature-competitie van het BFI London Film Festival in oktober. INSTINCT opent op 27 september het Nederlands Film Festival.


Bestel tickets voor INSTINCT op het NFF

Halina Reijn en Carice van Houten, die de film coproduceerden met hun productiebedrijf Man Up: “Dit is natuurlijk compleet onverwacht en meer dan eervol. We willen de Nederlandse selectie commissie enorm bedanken dat ze onze film hebben gekozen. Dat onze eerste film met een complexe, provocerende thematiek door mensen uit het vak en daarbuiten wordt begrepen en gezien, is op zich al ongelooflijk en dat maakt ons zeer, zeer blij!”


Op 13 januari 2020 worden de nominaties in alle categorieën bekendgemaakt. De 92e Oscaruitreiking vindt plaats op 9 februari 2020.



Over INSTINCT

Carice van Houten (Game of Thrones) speelt in INSTINCT de ervaren psychologe Nicoline, die aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek begint. Daar ontmoet ze Idris, gespeeld door Marwan Kenzari (Wolf, Aladdin), een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.


Bijrollen zijn voor onder meer Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah. Het scenario van INSTINCT is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen. Gerritsen is onder meer bekend van haar romans De Trooster, Roxy en Dorst. Eerder werkte ze mee als coscenarist van de speelfilm Nena, waarvoor ze genomineerd was voor een Gouden Kalf.


INSTINCT is geproduceerd door Topkapi Films in coproductie met Man Up en BNNVARA. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en CoBO. Distributeur September Film brengt de film uit in de bioscoop.

ga terug