Ga naar inhoud
In Memoriam

In memoriam Henri Garcin

Op 13 juni jl. overleed acteur Henri Garcin op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Parijs. Hij werd in Antwerpen geboren en woonde al decennia lang in Frankrijk waar hij vele hoofd- en bijrollen speelde. Henri Garcin acteerde daarnaast in Belgische en Nederlandse films.

De cast van Grimm op de rode loper De cast van Grimm re-edit op de rode loper. Links Henri Garcin.

Zijn eerste grote rol in Nederland was die van Victor in Abel (1986) van Alex van Warmerdam, waarin hij de vader van Abel, gespeeld door Alex van Warmerdam, gestalte gaf. Samen met zijn vrouw Duif (Olga Zuiderhoek) staat hij voor een iconisch echtpaar in de Nederlandse film. Hij werkte daarna vaker met Van Warmerdam samen in De noorderlingen (1992), De jurk (1996), Schneider vs. Bax (2015) en Grimm die een re-edit kreeg in 2019. Henri Garcin was ook te zien in films van Jos Stelling: No trains no planes (1999) en Het meisje en de dood (2012) en in Boven is het stil (2013) van Nanouk Leopold en in Tonio (2016) van Paula van der Oest.

Met zijn markante kop en fijnzinnige acteerstijl die dan weer onderkoeld en dan weer ronduit scherp en gevat was, verliest ook Nederland een groot acteur.

Henri GarcinAlex van WarmerdamIn Memoriam
ga terug