Ga naar inhoud

Het Najaarsoverleg: de staat van de Nederlandse jeugdfilm en het filmaanbod in filmtheaters

Op woensdagavond 11 december gaan collega’s uit de Nederlandse filmwereld tijdens het Najaarsoverleg weer met elkaar in debat over actuele kwesties in de huidige filmindustrie. De belangrijkste agendapunten zijn: wat is anno 2019 de staat van de Nederlandse jeugdfilm, en waarom vertonen gesubsidieerde filmtheaters steeds meer commerciële films?


Onder andere Burny Bos (Bos Bros), signe Zeilich-Jensen (Filmfonds) en Esther Schmidt (één van de auteurs van het recent verschenen rapport ZIEN & GEZIEN WORDEN over de dalende bezoekcijfers en recettes van Nederlandse jeugdproducties) nemen deel aan het debat over de Nederlandse Jeugdfilm.
Cijfers uit rapport ZIEN & GEZIEN WORDEN van Peter Bosma en Esther Schmidt zijn zorgelijk: de Nederlandse jeugdfilms trokken in 2014 nog zo’n 2,3 miljoen bezoekers, terwijl dat aantal in 2018 gedaald was tot 900.000. In diezelfde periode daalden de inkomsten van 16,1 miljoen naar 7,1 miljoen euro.

En waarom draaien gesubsidieerde filmtheaters steeds meer commerciële films? Is dit noodzaak of een strategie? Panelleden die zich woensdagavond over dit onderwerp zullen ontfermen zijn Roderik Lentz van het LantarenVenster in Rotterdam, en Jos Stelling van het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.
Het Najaarsoverleg 2019 vindt op woensdagavond 11 december plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam. Aanvang is om 20.00 uur.

Kaarten zijn hier verkrijgbaar of te reserveren via 020-6840112 of via info@ketelhuis.nl
ga terug