vr 04 okt 2019

Gouden Kalveren 2019 uitgereikt op Nederlands Film Festival

Op de 39e editie van het Nederlands Film Festival zijn op vrijdagavond 4 oktober de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, uitgereikt tijdens het Grolsch Gouden Kalveren Gala.

 

Morgen, op zaterdag 5 oktober worden de volgende Gouden Kalf-winnaars vertoond op het NFF: DIRTY GOD, LIVING THE LIGHT, ROBBY MÜLLER, BON BINI HOLLAND 2, KORT! – EN ROUTE. DE WAARHEID OVER MIJN VADER en het televisiedrama ZEVEN KLEINE CRIMINELEN. Het Nederlands Film Festival sluit af met de première van de miniserie STANLEY H. en slotfilm DE BELOFTE VAN PISA in aanwezigheid van de regisseur, scenarist en hoofdrolspelers.

De winnaars

Beste Korte Documentaire
DE WAARHEID OVER MIJN VADER – Shamira Raphaëla

Beste Korte Film
KORT! – EN ROUTE – Marit Weerheijm

Beste Acteur Televisiedrama
Gijs Naber – JUDAS

Beste Actrice Televisiedrama
Rifka Lodeizen – JUDAS

Beste Televisiedrama
ZEVEN KLEINE CRIMINELEN – Rob Lücker

Beste Interactive
DIE FERNWEH OPER – Daniel Ernst

Beste Sound Design
Alex Booy en Huibert Boon – MY FOOLISH HEART

Beste Muziek
Rutger Reinders – DIRTY GOD

Beste Camera
Jasper Wolf – NIEMAND IN DE STAD

Beste Montage
Menno Boerema (Postuum) – HET WONDER VAN LE PETIT PRINCE

Beste Lange Documentaire
LIVING THE LIGHT – ROBBY MÜLLER – Claire Pijman

Beste Production Design
Kurt Loyens – BAANTJER HET BEGIN

Beste Mannelijke Bijrol
Thomas Höppener – DE LIBI

Beste Vrouwelijke Bijrol
Julia Akkermans – NIEMAND IN DE STAD

Beste Acteur
Marcel Musters – GOD ONLY KNOWS

Beste Actrice
Melody Klaver – RAFAËL

Beste Scenario
Jeroen Scholten van Aschat en Shady El-Hamus – DE LIBI

Beste Regie
Sacha Polak – DIRTY GOD

Beste Film
DIRTY GOD – Marleen Slot voor Viking Film

Winnaar Gouden Kalf van het Publiek

Het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek is namens het stemmende publiek uitgereikt aan de film BON BINI HOLLAND 2 van producent Maarten Swart, Sander Emmering en Nelsje Musch-Elzinga, geregisseerd door Jon Karthaus. Aan het Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek is tevens een geldprijs van €30.000 verbonden voor de producent, te besteden aan een nieuwe Nederlandse filmproductie. Deze prijs werd voor het vijfde jaar oprij beschikbaar gesteld door het Abraham Tuschinski Fonds.

Gouden Kalf voor de Filmcultuur

Filmconnaisseur Jac. Goderie ontving het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Dit Gouden Kalf wordt door de Raad van Toezicht van het NFF uitgereikt om personen of instanties te eren die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse Filmcultuur.

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek

De Prijs van de Nederlandse Filmkritiek is namens de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) vanavond uitgereikt aan KEEPER van Johan Kramer.

Jury’s en Academy

De nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren in de categorieën Korte Documentaire, Korte Film, Televisiedrama en Interactive worden bepaald door onafhankelijke jury’s die per categorie uit een drietal professionals bestaat. De jury voor Korte Documentaire bestaat uit documentairemakers John Appel, Yan Ting Yuen en producent Janneke Doolaard. Voor het Gouden Kalf voor Korte Film en Televisiedrama jureren regisseur/animator Nienke Deutz, producent Erik Glijnis en regisseur/scenarioschrijver Nicole van Kilsdonk. De jury voor het Gouden Kalf voor Beste Interactive wordt gevormd door film- en mediamaker Mirka Duijn, digitaal kunstenaar Floris Kaayk en professor dr. Joost Raessens.

De nominaties en winnaars voor Speelfilm en Lange Documentaire worden sinds 2015 bepaald volgens het Academy-model. Een grote groep vakgenoten kiest zelf de winnaars zoals ook bij internationale competities en filmprijzen als de Oscars, de Bafta’s en de Césars. Het Nederlandse model is door het NFF en de Dutch Academy For Film (DAFF) gezamenlijk ontwikkeld. De groep stemgerechtigden van 669 professionals bestaat uit Gouden Kalf-winnaars sinds 1981 in alle categorieën, Nederlandse winnaars van hoofdprijzen in het internationale filmcircuit en uit leden van de DAFF.

 

 • Winnaar Abraham Tuschinski Fonds Gouden Kalf van het Publiek: BON BINI HOLLAND 2

  Jandino Asporaat moet in het nog ‘onbeskoftere’ vervolg op de succesvolle komedie alles in de strijd werpen om zijn grote liefde te heroveren.

  Datum: 5 oktober
  Tijd: 10:00 – 11:50 uur
  Prijs: €11,- | €33,- (combi-ticket)

   

  Bestel tickets
 • Winnaar Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire: LIVING THE LIGHT – ROBBY MÜLLER

  Filmessay over cameraman Robby Müller (1940-2018), die met zijn uitzonderlijke gevoel voor kleurdiepte, innovatieve verlichtingsmethoden en zijn voortdurende zoektocht naar eenvoud, velen inspireerde.

  Datum: 5 oktober
  Tijd: 12:00 – 13:50 uur
  Prijs: €11,- | €33,- (combi-ticket)

   

  Bestel tickets
 • Winnaar Gouden Kalf voor Beste Film: DIRTY GOD

  Na een zuuraanval is Jade’s uiterlijk geschonden en haar sociale leven ingrijpend veranderd. Lukt het haar om haar eigenwaarde te hervinden? Aangrijpend, Engelstalig debuut van Sacha Polak was openingsfilm van IFFR en ging daags daarna als eerste Nederlandse film ooit in première op het prestigieuze Sundance-festival.

  Datum: 5 oktober
  Tijd: 14:30 – 16:25 uur
  Prijs: €11,- | €33,- (combi-ticket)

  Bestel tickets
 • Winnaars Gouden Kalveren voor Kort en Televisiedrama (verzamelprogramma)

  Vertoning van de winnaars in de categorieën Beste Korte Film, Beste Korte Documentaire, Beste Televisiedrama.

  Beste Korte Documentaire: DE WAARHEID OVER MIJN VADER
  Beste Korte Film: KORT! – EN ROUTE
  Beste Televisiedrama: 7 KLEINE CRIMINELEN

  Datum: 5 oktober
  Tijd: 14:30 – 16:25 uur
  Prijs: €11,- | €33,- (combi-ticket)

  Bestel tickets