Ga naar inhoud

BoostNL Selectie 2019: THE GREAT ORATOR

Het op AI gebaseerde VR-project THE GREAT ORATOR van de in Nederland gevestigde interactieve illustrator Daniel Ernst is een gewaagd en ambitieus concept. Geproduceerd door Submarine Channel, die het naar de Venice Gap Financing Market bracht om zowel de financiën, als de internationale potentie te verbeteren. De logline leest “een hysterische dictator spuwt een ononderbroken stroom van absurditeiten naar mensenmassa\'s die ontdaan van hun fysieke lichaam gesmolten worden tot enthousiaste online volgers.”

Corine Meijers van Submarine Channel bevestigde dat het project een sterke coproductie-interesse had in Venetië, België en Frankrijk, en dat er contracten worden opgesteld. Ook rekenen ze op een financiering van VAF en de CNC.
“We volgen Daniel al een tijdje en de mogelijkheid om met hem samen te werken aan dit project is een fijne mogelijkheid en iets waar we erg enthousiast over zijn. Het project bespreekt nieuwe technologieën en de implementatie hiervan in storytelling is cruciaal voor ons.”

Meijers onderstreept verder de productie-mantra van haar bedrijf, om visueel geleide transmedia projecten te creëren die de mogelijkheden van nieuwe technieken voor het vertellen van verhalen onderzoeken en de parameters van opkomende genres onderzoeken. Ernst legde het ethos van het project voorafgaand aan het evenement in Venetië uit. “THE GREAT ORATOR is geen lineair verhaal, noch een verhaal met een begin of een einde. Het is een plek die ergens in de virtuele ether bestaat, en je kunt er naartoe gaan wanneer je wilt. Maar zelfs als je dat niet doet, gaat de redenaar door met zijn/haar oratie en doen de personages in die wereld hun ding. Een persoon in China hoort precies wat jij hoort als je tegelijkertijd inlogt."

Hij wees er op hoe Submarine Channel en hij met de Universiteit van Leiden samenwerken om AI en tekstelementen via sms te integreren. Dit heeft als resultaat dat de gegenereerde oratie elke keer dat je inlogt op actuele zaken gebaseerd zal zijn. "Het is een eeuwigdurende wereld die altijd doorgaat, zelfs als je er niet bent", onderstreept hij.

Meijers voegt toe: “We bevinden ons in de laatste ontwikkelingsfase en voordat we in 2020 in productie gaan, brengen we echt alles samen - de samenwerkingen, de technologie, de speech van de orator en de hele verhaalwereld. Dat we geselecteerd zijn voor BoostNL zal ons enorm helpen met scriptontwikkeling, art direction en het aansturen van onze acteurs (de acteur/actrice voor de Orator wordt gepresenteerd via motion capture).

Dit alles roept de ultieme vraag op: wie of wat is THE GREAT ORATOR? "Het is als een verhaal van THE WIZARD OF OZ, waarin je niet weet wie de tovenaar is en wel weet dat er zo\'n grote aanwezigheid is, maar misschien bestaat hij of zij niet eens en misschien is hij/zij gewoon pure AI. Het is een mooie metafoor voor AI en VR in het algemeen. Je moet erin geloven om het echt te maken," concludeert Ernst.
Tekst: Nick Cunningham
ga terug