Sacred Hill

Ali Eslami, Klasien van de Zandschulp, Mamali Shafahi - 2019 - 8 min.

Sacred Hill is een fysieke installatie, een VR-ervaring en een performance, waarbij het publiek, samen met de kunstenaars, onderzoekt wat het betekent om mens te zijn in virtual reality.

Als de mens in de toekomst volledig in een virtuele wereld zou leven, hoe zou dit leven er dan uitzien? En hoe kan deze virtuele wereld een waardevolle betekenis krijgen door het te bewonen en eigen te maken? Bij het betreden van de eerste scène van de grenzeloze virtuele stad die zichzelf voortdurend aanpast, verandert dit meteen de gemoedstoestand. Een speculatieve ruimte gecreëerd door niet-levende entiteiten en digitale levensvormen als een nieuwe vorm van bestaan: Sacred Hill. Het project onderzoekt en verbreedt onze menselijke verbeelding door correlaties te vinden tussen ruimte, perceptie, het menselijk lichaam, de zintuigen en bovenmenselijke ervaringen. Dit opent een nieuw gesprek over toekomstige bestaanswijzen en wat we zien als meer-dan-menselijk of niet-menselijk. Sacred Hill speelt zich af in een speculatieve ruimtelijke installatie met een VR-ervaring en een (multi-sensorische) performance. Een uitdaging van de menselijke verbeelding om een alternatieve gemoedstoestand in een virtuele realiteit te bereiken.

Sacred Hill is een werk in opdracht van Het Nieuwe Instituut en het Nederlands Film Festival. De wereldpremière van dit werk is te zien op de NFF Interactive Expo in AG, Ruimte voor nieuwe kunst en media (Minrebroederstraat 16) van 13:00 tot 20:00 uur (ma t/m do) en op zaterdag en zondag van 11:00 tot 20:00 uur.

Performances zijn op zaterdag 28 september en zondag 29 september van 18:30 – 20:00, maandag t/m donderdag van 15:30 – 17:00 uur. Op vrijdag 27 september en woensdag 2 oktober is de performance door maker Klasien van de Zandschulp.

Fotograaf: Anita Bharos, LAB8WORKS

Credits

Regie Ali Eslami
Klasien van de Zandschulp
Mamali Shafahi
Scenario Ali Eslami
Klasien van de Zandschulp
Research
Production Design
Mamali Shafahi
Andreas Wilhelm / Perfume Sucks
Kostuumontwerp
Evita Ative
Sound Design
Arnoud Traa
Shahin Entezami
Visual Effects
Ali Eslami
Still fotografie
Anita Bharos / LAB8 WORKS
Choreografie
Conceptontwikkeling
Grafische vormgeving
Vincent Meertens
Interface en interaction design
Technische realisatie
Ali Eslami
Webontwikkeling