Filmmaker Bosdriesz gaat op zoek naar de levensgeschiedenis van de door hem geliefde Russische zanger Leschenko en verdiept zich bovendien in zijn eigen, opmerkelijke familiehistorie.
Filmmaker Jan Bosdriesz verzamelde in de loop der jaren curieuze souvenirs uit diverse landen die hij koestert en waarvan hij zich afvraagt wat de geschiedenis ervan is. Tot zijn lievelingsstukken behoren de Russische lp's van Pjotr Leschenko uit de jaren dertig, ooit geërfd van zijn vader. Terwijl Bosdriesz naar Rusland afreist om de levensloop van de zanger te achterhalen, wiens muziek verboden was in Sovjet-Rusland, komt ook de roerige geschiedenis van zijn eigen familie aan bod. Tijdens de reis spreekt Bosdriesz met mensen die Leschenko nog gekend hebben. Leschenko's leven wordt geleidelijk ontrafeld door interviews, concertbezoekjes, archiefbeelden en de zoektocht langs archieven. Met op de achtergrond de veelal tangoachtige liefdesliedjes van Leschenko. Thuis diept Bosdriesz, al pratend met zijn halfzussen, de verhalen van zijn moeder en haar twee mannen op aan de hand van foto's en herinneringen. Ook de Bosdriesz-geschiedenis blijkt over te lopen van rijke, maar tragische gebeurtenissen.

Credits

Producent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
SNG Film
Omroep
NTR
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Zwarte ogen
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 37 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still