Portret van een gemeenschap bij een Pools woud, waar een pas ontdekt olieveld nog geen voorspoed brengt en men de miserabele economische omstandigheden met humor ondergaat.
'Waar kan ik anders heen?' vraagt Andrzej zich af. 'Dit is mijn lot, niets aan te doen.' Als uitbater van café-restaurant 'In het Hert' is Andrzej de centrale figuur in deze documentaire over een leefgemeenschap die sinds kort onder de Europese Unie valt; rond het Noteckawoud in West-Polen, tegen de grens met Duitsland. Een begraafplaats met overleden westerburen is overwoekerd door onkruid, maar niemand knapt het op: 'Je weet hoe we over die Duitsers denken'. Een kunstenaar die de sprookjesachtige omgeving schildert, vindt weinig aansluiting bij zijn streekgenoten: 'Alle sociale contacten gaan met drank gepaard en ik drink niet.' Onlangs ontdekte men dat onder het woud het grootste olieveld van Polen ligt. De ontginning is begonnen, bomen worden gekapt. Het economisch profijt van de merendeels werkloze omwonenden is vooralsnog minimaal, maar niemand maakt zich er druk om. De illegale handel in vis, sigaretten en auto's brengt enig spek op het brood. Verder slaagt men erin met cynische humor en onverstoorbare veerkracht te overleven.

Credits

Producent
Scenario
Sound Design
Productiebedrijf
Volya Films
Omroep
NTR

Titel: Zwart goud onder het Noteckawoud
Jaar: 2005
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01