Eerste Antil­li­aanse kinder­film die in het Papi­a­mento is gesproken over het meisje Zulaika dat haar oma helpt in het dorp­swinkeltje. Wanneer oma ziek wordt en er hele­maal geen inkom­sten meer zijn, bedenkt Zulaika een inge­nieus plan.
Voor de jeugdfilm Zulaika — kobra ta duru putte scenar­ioschri­jf­ster Milushka Birge uit eigen ervaring. Zoals zoveel kinderen op het Antil­li­aanse eiland wordt de tien­jarige hoofd­per­soon Zulaika door opa en oma opgevoed omdat haar moeder in Neder­land werk zoekt. Oma runt een kruide­nier­swinkeltje. Ze is een lieve oude brompot, kan niet lezen of schri­jven, maar wel goed hoof­drekenen. Opa is doof en vertrekt al snel naar Colombia voor een oper­atie. De film volgt het dromerige meisje gedurende een jaar. Haar prob­lemen deelt ze met een leguaan: ze mist haar moeder, maar haar grootste zorg is oma. Zulaika ziet hoe oma op de pof verkoopt waar­door het winkeltje fail­liet dreigt te gaan. Het school­geld wordt niet meer betaald en geld voor een net school­u­ni­form is er ook niet. Wanneer oma ziek wordt en er hele­maal geen inkom­sten meer zijn, bedenkt Zulaika een inge­nieus plan. Speelfilmde­buut van regis­seur Van Rooijen is de eerste Antil­li­aanse kinder­film die in het Papi­a­mento is gesproken.

Titel: Zulaika-kobra ta duru
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2004

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte