Ga naar inhoud
Still

Yang Ban Xi, de 8 modelwerken

Regie: Yan Ting Yuen
Via interviews met de hoofdrolspelers van toen wordt de opkomst en de ondergang geschetst van de acht modelopera's Yang Ban Xi, die het enige vertier vormden tijdens de Culturele Revolutie in China.
De Culturele Revolutie in China duurde van 1966 tot 1976. In die tijd liet Jiang Qing, de vrouw van Mao Zedong, de Yang Ban Xi, acht modelopera's, maken. Jarenlang waren deze werken het enige toegestane vertier in China; men zag niets anders. In de opera's verheerlijken arbeiders en soldaten de Leider Mao en het communistische gedachtegoed. Regisseur Yan Ting Yuen zocht de hoofdrolspelers, danseressen, acteurs en componisten van toen op en praat met ze over hun grote roem van toen en hoe het hen verder verging. De interviews worden afgewisseld met fragmenten uit de acht modelwerken, met hedendaagse opvoeringen, een fictief gesprek met Qing en beelden van het moderne Chinese straatbeeld. De Yang Ban Xi zijn niet in de vergetelheid geraakt. De oudere generatie Chinezen herinnert zich de werken uit nostalgie, de jongere generatie beleeft de opera's als grappig vermaak uit de oude doos.

Credits

Uitvoerend Producent
Sound Design
Productiebedrijf
Scarabeefilms
Omroep
VPRO TV
Distributie
A-Film Distribution
Titel: Yang Ban Xi, de 8 modelwerken
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 27 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still