Portret van voormalig IRA-strijder die in Belfast iets terug wil doen voor de gemeenschap die hem steunde tijdens de bloedige strijd om onafhankelijkheid.
Veertig jaar na dato leeft voormalig IRA-strijder Robert McClenaghan nog iedere dag met zijn bloedige verleden. In 1974, nadat zijn opa is opgeblazen in een bar, sluit McClenaghan zich op zeventienjarige leeftijd aan bij het bevrijdingsleger. Twee jaar later wordt hij opgepakt en tot 1988 zit hij gevangen.
De camera volgt de oud-strijder tijdens zijn dagelijkse bezigheden in het huidige Belfast, als hij als kerstman cadeautjes uitdeelt, krantjes ronddeelt in de gemeenschap en rondleidingen geeft langs graven en andere historische plekken van de strijd van toen. Thuis haalt hij herinneringen op, aan de aanslagen, aan zijn jaren in de gevangenis en hij probeert uit te leggen hoe hij omgaat met zijn daden. ‘We moeten verantwoording dragen voor onschuldige doden.’ Vooral wil McClenaghan iets terugdoen voor de gemeenschap die hem en zijn makkers steunde. Zijn verhaal wordt geïllustreerd met archiefbeelden.

Credits

Coproducent
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
ZEST moving stories
nufilm

Titel: Wildcards - When the War Ends
Jaar: 2011
Duur : 36 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Filmprijs van de Stad Utrecht (2011)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01