Ga naar inhoud
Still

Wildcards 2008 - Small Nations, Big Games - Basque pilota

Regie: Jan Jaap Kuiper
Bij pilota, de nationale sport van de Basken, worden ballen tegen een muur geworpen. De communicatie tussen Spanjaarden en Basken gaat net zo. Woorden kaatsen alleen maar terug.
De xistera is de sikkelvormige lepel om de bal te werpen bij pilota, de nationale sport van de Basken. De vader van Henrike Olasolo was een beroemd pilota-speler. Zelf heeft Henrike de xistera nog nooit gehanteerd. Hij woont tot grote tevredenheid in Nederland, maar keert, zoals te zien in Basque pilota, wel regelmatig terug naar zijn geboortegrond. 'Baskenland heeft me geleerd wie ik ben en waar ik van houd.' Hij herinnert zich dat de directeur van zijn basisschool Basken derderangs Spanjaarden noemde. In de Spaanse media worden ze steevast als barbaren afgeschilderd. Discussiëren over de culturele identiteit van de Basken is volgens hem net als ballen werpen tegen de pilota-muur. De woorden kaatsen alleen maar terug. In de Baskische sporthal grijpt Henrike zijn kans om eindelijk zelf eens de xistera te hanteren. Aan de buitenkant is het gebouw beklad met politieke leuzen. Daarover heeft hij het liever niet. Deze korte documentaire is het eerste deel van een serie over kleine naties en volken en de bijzondere sporten waar ze hun nationale trots in kwijt kunnen.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
ThankEve productions
Submarine Film
Omroep
VPRO TV
Titel: Wildcards 2008 - Small Nations, Big Games - Basque pilota
Jaar: 2010
Duur : 8 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010
Jaaroverzicht

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still