Ga naar inhoud
Still_Weemoed en Wildernis 1.jpg

Weemoed & Wildernis

Regie: Digna Sinke
Regisseur Digna Sinke wordt dit jaar geëerd met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur. Om dit te vieren vertonen we drie van haar films in Slachtstraat Filmtheater. Zo ook de documentaire Weemoed en Wildernis, waarin de verwildering van het eiland Tiengemeten is vastgelegd.
Het eiland Tiengemeten in de Haringvliet, ontstaan in de zeventiende eeuw uit een zandbank, is teruggegeven aan de natuur.Digna Sinke van volgde van 1996 tot en met 2009 het proces van cultuurlandschap naar natuurgebied. Vanaf vaste standpunten filmde zij met regelmatige tussenpozen de verandering van het landschap. Ook doet ze verslag van de typische Nederlandse idee van maakbaarheid van wildernis. Digna Sinke spreekt zelf commentaar bij de beelden in. Tijdens de opnamen verloor ze haar partner René Scholten. Het gedwongen vertrek van de pachters van de landbouwgrond, het openbreken van wegen, het kappen van bomen en het doorsteken van de dijken voor de ontpoldering vermengt ze zonder pathos met herinneringen aan Scholten en haar jeugd in Zeeland. Haar persoonlijke verhaal geeft de strakke, weidse beelden in time lapse en slow motion opeens een diepere lading van weemoed.
Titel: Weemoed & Wildernis
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 28 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2023
Specials

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still_Weemoed en Wildernis 2.jpg
Still_Weemoed en Wildernis 3.jpg
Still_Weemoed en Wildernis.jpg