Ga naar inhoud
Tweedelige documentaire over bijzondere landschappen. Het eerste deel, De berg, gaat over de Borinage; het tweede deel, De kuil, toont het landschap dat in Hambach, Duitsland achterblijft na bruinkoolwinning.
Het eerste deel van Wasteland heet De berg en gaat over de Borinage in Wallonië. In de vroegere mijnstreek heerst nu grote werkeloosheid en armoede. De mijnen zijn verlaten, de schachten gesloten. Een man, wiens vader in de mijnen werkte, droomt ervan om van een oude mijn een kinderboerderij te maken. Ondertussen slijt een kleine, geïmmigreerde Oekraïense mijnwerkersgemeenschap er stilletjes haar dagen. In het tweede deel De kuil is te zien hoe in Hambach, Duitsland nog wel wordt gedelfd. Maar ook deze uitgegraven bruinkoolmijn ziet eruit als een braakliggend terrein: in zijn eentje bedient een baggermachinist met een dichterlijke inslag een ontzagwekkende graafmachine in een verder zo goed als uitgestorven landschap. Regisseurs Jan Ketelaars en Paul van den Wildenburg zetten met een observerende stijl en een bijpassend tempo de twee werelden naast elkaar.

Credits

Set geluid
Muziek
Productiebedrijf
Stichting Geelprodukt
Omroep
VPRO TV

Titel: Wasteland - De berg en de kuil
Jaar: 2001
Duur : 45 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still