In duivenspeciaalzaak De Zwarte Vogel in Haagse Transvaalbuurt delen autochtone en allochtone duivensporters hun passie, maar buiten de winkel verloopt de integratie maar moeizaam.
Steeds meer Turkse tuimelduiven vliegen boven de daken in de Haagse Transvaalbuurt, waar autochtonen in rap tempo vertrekken en allochtonen in hetzelfde tempo hun intrek nemen. De duivenspeciaalzaak De Zwarte Vogel is een van de laatste Hollandse bolwerken in de wijk, en een van de weinige plekken waar de buurtbewoners van allerlei komaf elkaar ontmoeten. De duivensport is een gedeelde passie. Verder is er weinig contact tussen de geboren Hagenezen en de nieuwkomers. Diverse bewoners spreken zich voor de camera uit, hetzij in plat Hagenees, hetzij in gebroken Nederlands, hetzij in het Turks. `Den Haag heet over tien jaar Klein Turkije', voorspelt een Turkse immigrant, die het uitgesproken jammer vindt dat hij de Nederlandse taal niet beter heeft leren beheersen. De duiven bieden hem troost, zoals ze dat ook de wel volledig vernederlandste Mustafa doen. Behalve de integratieproblematiek biedt de documentaire ook een kijkje in de wereld van de duivensport.

Titel: Vreemd in de buurt
Jaar: 2005
Duur : 57 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01