Tijdens de oorlog gevluchte psychiatrische patiënten willen vanuit Hongarije terugkeren naar Bosnië. Hun familieleden zeggen hen niet te kunnen opvangen wegens gebrek aan geld, dokters en medicijnen.
In juli 1992 vertrekken sommige patiënten van de Bosnische psychiatrische inrichting in Jakes naar Hongarije, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in voormalig Joegoslavië. Sinds 1996 bevinden deze patiënten zich op een afdeling van een asielzoekerscentrum in het Hongaarse Debrecen, waar de ruimten schoon zijn, maar kaal. De filmmakers spreken met patiënten, die het liefst naar huis willen. Ze interviewen de behandelend psychiater, die zich afvraagt waarom in Bosnië geen plek is voor deze kleine groep. In Bosnië interviewen ze de psychiater van de vroegere inrichting; oude videobeelden tonen de oorlogsverwoesting. Klaaglijk gezang op de soundtrack begeleidt een tocht door besneeuwd Bosnië, waar de filmmakers familieleden van patiënten opzoeken. Hun reactie is telkens vergelijkbaar: ze wisten niet dat de patiënten nu in Hongarije waren, maar in Bosnië is gebrek aan geld, aan dokters en aan medicijnen. Volgens hun familieleden - en volgens de directeur van een nieuwe inrichting in Jakes - zijn ze in Hongarije beter af.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
IKON TV
Distributie
Pieter van Huystee Film & TV
NPO Sales

Titel: Vergeten dwazen
Jaar: 2006
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01