Artistieke filmbewerking van theaterdrieluik Valse wals/Bankstel/Zucht van Orkater. Ria Marks en Titus Tiel Groenestege spelen in deze woordloze tragiekomedie drie fasen uit het leven van een stel.
In de openingsscène van Valse Wals beweegt de camera langzaam op en neer, de suggestie van een deinend schip wekkend. Een toonzettend begin van Mark de Cloe's verfilming van Orkaters theaterdrieluik Valse wals/Bankstel/Zucht. De woordloze tragikomedie volgt het stuk in drie delen - de ontmoeting, de relatie en het levenseinde - elk tegen een eigen decor. Het eerste deel, een gepassioneerd spel van aantrekken en afstoten, speelt in een in alcohol en melancholie gedrenkt zeemanscafé, het tweede op en om de tweezitter in een huiskamer en het derde in de avond op de natgeregende straten rond een metrostation. Net als in het theaterstuk worden de rollen van de vrouw en de man gespeeld door Orkateracteurs Ria Marks en Titus Tiel Groenestege, die zwijgend de verschillende fasen in hun leven als stel opvoeren. Subtiel acteerwerk wordt afgewisseld met slapstick en vloeiende bijna-dans. De Cloe voegt met zijn nadrukkelijke camerawerk, lichtgebruik en montage bijzondere elementen toe aan een niet alledaagse voorstelling.

Titel: Valse wals
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 2 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: NFF op TV
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf nominaties

Beste Production Design (2005)
Eric Bernhard
Beste Production Design (2005)
Joppe van der Zwan
Beste Muziek (2005)
Rainer Hensel

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still