Ga naar inhoud
Still

Tuin der afwezigen

Regie: Ramón Gieling
Delicate documentaire zoomt in op Pilar Manjón, woordvoerster van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Madrid, die zich door de politiek in de steek gelaten voelen.
Pilar Manjón verloor haar zoon bij de terroristische aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid. Tegen wil en dank is ze woordvoerster van de slachtoffers en nabestaanden, die ze ziet als familie: 'Mensen die ongewild mijn zoon begeleidden op een reis waar niemand om gevraagd had.' De even krachtige als kwetsbare Manjón geeft de 192 doden en 1500 gewonden een stem. 'Voor u zijn het niet meer dan cijfers', beet ze het Spaanse Congres toe in een rede die live werd uitgezonden door een nationale televisiezender. Ze bekoopt het met hatemails en bedreigingen van extreem rechts en heeft inmiddels een lijfwacht. In de ogen van de nabestaanden dachten de politici alleen maar aan verkiezingswinst. De zorgvuldig gecomponeerde documentaire toont hun gezichten terwijl ze luisteren naar 'Sketches of Pain', speciaal door de Nederlandse Paul van Brugge gecomponeerde piano- en cellomuziek.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
IKON TV
Distributie
NPO Sales
Titel: Tuin der afwezigen
Jaar: 2006
Duur : 46 minuten
Soort: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.