Regisseur Simonka de Jong duikt in het goed gedocumenteerde verleden van haar moeder en tante, die samen in 1968 Praag ontvluchtten, maar niet echt goed met elkaar kunnen opschieten.
Tsjechisch kerstfeest opent met twee vrouwen op een begraafplaats, op zoek naar het graf van hun vader. Als de ene een kersttakje op het graf legt, zegt de ander: 'Papa had toch een hekel aan kerst?' Er is lichte irritatie die gedurende de documentaire steeds heviger wordt. Regisseuse Simonka de Jong heeft zich er altijd over verbaasd dat haar moeder en tante zo verschillen. De rationele Zuzanka, De Jongs moeder, voldeed aan de verwachtingen van haar ouders, terwijl haar opstandige, acht jaar oudere zus Daniela vaak slaag kreeg. In 1968 ontvluchtten ze samen Praag. Hun vader was dat vlak na de geboorte van Daniela ook van plan, maar zijn vrouw weigerde. Hij moest het met vijf jaar Auschwitz bekopen. Met interviews en bewaard gebleven foto's, filmfragmenten en een bandopname van haar opa die over zijn kampjaren vertelt, schetst de regisseur haar indrukwekkende familiegeschiedenis.

Credits

Set geluid
Montage
Productiebedrijf
Selfmade Films
Omroep
NTR

Titel: Tsjechisch kerstfeest
Jaar: 2005
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01