Documentair drieluik over drie gecultiveerde Nederlandse locaties. Niet de gebruiker van de ruimte, maar de plekken zelf zijn hoofdpersonen in deze puur beeldende, poëtische documentaire.

Waar werkt de Nederlander, waar woont hij en waar spendeert hij z’n vrije tijd? In dit drieluik filmen Ketelaars en Van den Wildenberg Nederlandse locaties die door mensenhanden tot stand zijn gekomen. Echter, niet de gebruiker van de ruimte, maar de plekken zelf zijn hoofdpersonen in deze puur beeldende, poëtische documentaire. In het havengebied wapperen plastic gevaartes tussen draaiende windmolens en ijzeren hekken. De natuur manifesteert zich schoorvoetend, in de vorm van insecten, mos en konijnen. In het tweede deel wordt een Vinex-wijk middels statische shots in beeld gebracht. Het zijn stillevens van net aangelegde pleinen, straten in aanbouw en met de bewoners van deze volledig gecultiveerde omgeving. Het derde personage, een ‘entertainmentgebied’, kent tijden van doodse stilte - lege parkeerplekken en gesloten rolluiken -, en van enorme drukte. Beton is er alomtegenwoordig. Het uiterst visuele Triptiek is een bijna meditatieve film over het spanningsveld tussen de droom van de tekentafel en de werkelijkheid ter plekke.

Credits

Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Terrain Vague Film

Titel: Triptiek - Beelden van een koninkrijk
Jaar: 2011
Duur : 1 uur
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01