In gevarieerd portret over de legendarische dammer Ton Sijbrands worden carrière en gevoelige persoonlijkheid getypeerd vanaf zijn tijd als wonderkind tot nu, een schrijvende dammer op leeftijd.
Dammer Ton Sijbrands vierde zijn grootste triomfen in de jaren zeventig; in 1972 werd hij wereldkampioen en in 1973 verdedigde hij die titel succesvol tegen uitdager Andris Andreiko. Daarna trok het markante wonderkind zich tot eind jaren tachtig terug om in 1989 nog één keer de strijd om de wereldtitel aan te gaan. In het gevarieerde portret over deze dammer worden carrière en persoonlijkheid ontrafeld. Sinds hij op zijn negende het dambord ontdekte, overwoog hij nooit meer om iets anders te doen. Sijbrands spreekt thuis in Muiden of tijdens de reizen naar Livorno, New York en Riga over zijn angst om ouder te worden, zijn motieven om te schrijven en over de gevolgen van de veelbewogen partij in 1973 tegen Andris Andreiko, zijn vroeggestorven tegenstander en vriend. Ook andere betrokkenen uit de damwereld vertellen over de nog altijd zeer bewonderde grootmeester. De verhalen, ingedeeld per thema, zijn rijk geïllustreerd door materiaal uit het archief.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Sound Design
Omroep
VPRO TV
Distributie
VPRO TV

Titel: Ton Sijbrands, dammer - met alle gevolgen van dien
Jaar: 2009
Duur : 56 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01