Thomas heeft een levendige fantasie over zijn vriendje Tom die als twee druppels water op hem lijkt. Zijn fantasie wordt werkelijkheid als hij Tom ontmoet en ze verzeild raken in een spannend avontuur.
Na Lang leve de koningin, schreef en regisseerde Esmé Lammers een spannende, jongensboekachtige film. Tom & Thomas is een Engels gesproken en met internationale cast opgenomen jeugdfilm die zich afspeelt in het winterse Londen. Hoofdpersoon is de negenjarige brave Thomas die liefdevol wordt opgevoed door zijn pleegvader. Hij heeft een levensechte fantasie over zijn brutale vriendje, Tom, dat als twee druppels water op hem lijkt en opgroeit in een streng en mysterieus kindertehuis. Als Tom wordt geslagen gaat dat ook bij Thomas zichtbaar door merg en been. Thomas' omgeving begrijpt niets van zijn vreemde gedrag en zijn schoolcijfers worden steeds slechter. Op een dag wordt Thomas' fantasie werkelijkheid als hij Tom in het ruimtemuseum tegen het lijf loopt. Samen raken ze verzeild in een groot avontuur waarin ze van woning ruilen, hun identieke uiterlijk wordt verklaard en ze bovenal een grote criminele organisatie blootleggen.

Titel: Tom & Thomas
Jaar: 2002
Duur : 1 uur, 51 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still