Documentaire met mix van fictie, animatie en archiefbeelden vertelt het haast ongelooflijke verhaal van de Palestijnse cartoonist Bashir Meraish. Na een aanslag in 1983 werd hij samen met zijn vader, een vrijheidsstrijder, doodverklaard.

De documentaire van de in Nederland woonachtige Palestijn Mahmoud Al Massad lijkt het schoolvoorbeeld van het motto ‘de werkelijkheid verzin je niet’. Met het onwaarschijnlijke levensverhaal van de charismatische Jordaanse Bashir Meraish heeft hij in ieder geval goud in handen. Als vierjarig jochie zat Bashir in 1983 bij zijn vader, een vooraanstaand PLO-strijder, in Athene in de auto, toen de Mossad hem liquideerde. Ook Bashir werd door de kogels getroffen en in eerste instantie dood verklaard. De inmiddels volwassen Bashir probeert zich in deze documentaire waarin fictie, animatie en archiefbeelden in elkaar overlopen een beeld te vormen van de man die zijn vader was. Hoe is het nu gesteld met de Palestijnse kwestie en is de pen machtiger dan het zwaard? Bashir koos er immers voor om niet in de voetsporen van zijn vader te treden, maar als politiek cartoonist zijn steentje aan de vrijheidsstrijd bij te dragen.

Titel: This Is My Picture When I Was Dead
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 23 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still