Docu­men­taire met mix van fictie, animatie en archief­beelden vertelt het haast ongelooflijke verhaal van de Palesti­jnse cartoonist Bashir Meraish. Na een aanslag in 1983 werd hij samen met zijn vader, een vrijhei­dsstri­jder, doodverklaard.

De docu­men­taire van de in Neder­land woonachtige Palestijn Mahmoud Al Massad lijkt het schoolvoor­beeld van het motto de werke­lijkheid verzin je niet’. Met het onwaarschi­jn­lijke levensver­haal van de charis­ma­tische Jordaanse Bashir Meraish heeft hij in ieder geval goud in handen. Als vier­jarig jochie zat Bashir in 1983 bij zijn vader, een vooraanstaand PLO-stri­jder, in Athene in de auto, toen de Mossad hem liquideerde. Ook Bashir werd door de kogels getroffen en in eerste instantie dood verk­laard. De inmid­dels volwassen Bashir probeert zich in deze docu­men­taire waarin fictie, animatie en archief­beelden in elkaar over­lopen een beeld te vormen van de man die zijn vader was. Hoe is het nu gesteld met de Palesti­jnse kwestie en is de pen machtiger dan het zwaard? Bashir koos er immers voor om niet in de voet­sporen van zijn vader te treden, maar als poli­tiek cartoonist zijn steentje aan de vrijhei­dsstrijd bij te dragen.

Titel: This Is My Picture When I Was Dead
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 23 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01